A XX. század fegyveres konfliktusai

A XX. század fegyveres konfliktusai

Konfliktus Lesothoban (1998-1999)

2020. január 04. - Mothman_92

1998. szeptember 22-én dél-afrikai és botswanai csapatok lépték át Lesotho határát.
A Lesothoi Királyság Dél-Afrikán belül, nagyjából egyharmad magyarországyni területen( ~30e km2 ) elhelyezkedő szuverén állam, amely 1966. október 4-én vált ki a Brit Nemzetközösségből. Lesotho élén a király áll, aki választás útján megválasztott parlament segítségével kormányoz. Első önálló alkotmányát 1993. április 2-án fogadták el.
1998. májusában a Lesotho Congress for Democracy nevű párt a lehetséges 80 mandátumból 79-t megszerzett. A valószínűsíthető választási csalás miatt lázongások törtek ki és az ország fegyveres ereje is fellázadt. Dél-Afrika akkori elnöke Nelson Mandela attól tartva, hogy a felkelés esetlegesen Dél-Afrikába is átterjedhet, parancsba adta a hadsereg mozgósítását, és szeptember 22-én elrendelte a beavatkozást.
A dél-afrikai haderő páncélozott járművek és jól kiképzett gyalogságból állt, amely a szomszédos Botswana támogatását is élvezte. Ez a koalíció 1800 katonát számlált, ami 2000 lesothoi lázadóval állt szemben. A harcok leginkább a főváros, Maseru térségében tomboltak, aminek következtében jelentős anyagi károk keletkeztek. A megszállás sikeresnek bizonyult, a lázadást sikerült megfékezni, ezért 1999. májusában Mandela kivonta a csapatait az országból.
Dél-Afrika és Botswana a hivatalos adatok szerint 11 halottat veszített, a sebesültek száma nem érte el a 20 főt. A felkelők 134 főnyi véres veszteséget szenvedtek a megszállás során.

Fotó: Dél-afrikai páncélozott harcjármű halad el egy égő bódé mellett az intervenció alatt.

Forrás: Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://xxszazadkonfliktusai.blog.hu/api/trackback/id/tr7015393512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolompar lole 1116 2020.01.05. 18:33:03

Na erre aztán nem lehet mondani hogy TLDR. :D

Guszty 2020.01.05. 21:24:58

Tehát a nagy szabadságharcos Mandela, miutn hatalomra került, már inkább a választási csalással hatalmat szerző kormány mellé állt, a felkelők ellenében. Szép.

monddazigazatmar 2020.01.05. 22:06:38

@Guszty: Miért, mit vártál az öreg terroristától?
Jól elintézte a saját népét is a fehéreket is, meg úgy mindent amihez hozzányúlt.

"Külön pad volt fehéreknek, külön a feketéknek. Ez borzasztó" - Na, most már egy pad sincs, de legalább senki nem is akar ücsörögni mert lelövik.

szbszig 2020.01.06. 12:16:02

@Guszty: A cikk annyira rövid, hogy először nem is értettem, Mandela melyik oldalon avatkozott be, illetve automatikusan inkább a másikra, a felkelőkre gondoltam. De nem, valóban a megválasztott kormány hatalmát erősítette meg a választási eredmények ellen tiltakozókkal és a lázadókkal szemben.

Azért a kép árnyalása érdekében annyit megjegyeznék, hogy a jelenlévő nemzetközi megfigyelők a választást alapvetően tisztességesnek minősítették. Emellett Lesotho rövidke történelmében nem számít egyedi esetnek, hogy egy többpárti választáson minden helyet egy párt vigyen el, ilyenre már máskor is volt példa. Szóval, bár a sztori első olvasatra valóban választási csalástól, illetve indokolatlan és erőszakos külföldi beavatkozástól bűzlik, a helyzet közel sem ennyire egyszerű.

Legalábbis a Wikipedia átfutásával nagyjából ennyit sikerült elsőre kihámoznom. Én magam nem igazán ismerem a szituációt és a történteket, úgyhogy személy szerint nem is szeretnék állást foglalni a kérdésben egyelőre.

Mothman_92 2020.01.06. 12:30:26

Valóban rövidke kis bejegyzés lett, és nem is volt célom esetleg Nelson Mandelát véreskezű agresszorként beállítani, hiszen Ő azért döntött a beavatkozás mellett, mert tartott attól, hogy a felkelők Dél-Afrika területén is megjelenhetnek, akár új felkelők toborzására vagy a felkelés kiterjesztése céljából.

2020.01.06. 13:47:12

@Mothman_92: volt oka félni, hogy fellázadnak ellene? Hm...
süti beállítások módosítása