A XX. század fegyveres konfliktusai

A XX. század fegyveres konfliktusai

A Falkland-szigeteki háború I.

Előzmények és az invázió

2020. február 13. - Mothman_92

1982. április 2-án argentin katonák szálltak partra az Egyesült Királyság felségterületének számító Falkland-szigeteken annak érdekében, hogy a szigeteket Argentínához csatolják. A partraszállás hírére a britek egy gyorsreagálású haditengerészeti csoportot indítottak útnak az agresszió visszaszorítására.

 

A Falkland-szigetek

 

 A Falkland-szigetek Argentína déli partjaitól mintegy 500 km-re helyezkednek el keleti irányban. A szigetcsoportot két fő sziget a(Kelet- és Nyugat-Falkland) mellett 700 kisebb-nagyobb sziget alkotja, összterületük mintegy 12.000 km. Fővárosa és egyben legnépesebb települése Stanley, amely Kelet-Falklandon található. Népessége a 2018-as népszámlálási adatok tanúsága szerint 4550 fő, akiknek túlnyomó többsége a betelepült brit ősök leszármazottja. A sziget legjellemzőbb gazdasági tevékenységei a juhtenyésztés és a halászat, azonban a felszín alatt jelentős szén-hidrogén telep található, amely a terület stratégiai értékét szolgáltatja.

768px-falkland_islands_topographic_map-en_svg.png

A Falkland-szigetek topográfiai térképe. (Forrás: Wikipedia)

 A szigetek felfedezését követően a terület állt francia, spanyol, portugál és brit fennhatóság alatt is, azonban hatalmukat a britek tudták megszilárdítani, és 1883-ban végleg az Egyesült Királysághoz csatolták a szigetcsoportot. A spanyol gyarmatosítás alól 1816-ban végleg felszabaduló Argentína azonban igényt tartott a szigetekre, és ezen igényét a mai napig is fenntartja.  Ez a másfél évszázada húzódó vita adta a hátteret az Egyesült Királyság és Argentína között 1982. április 4-én kirobbant Falkland-szigeteki háborúhoz.

 

A háború előzményei

 

A második világháborút követően az argentin belpolitikát katonai és civil kormányok váltakozása jellemezte. 1946-ban Juan Peron került választás útján az ország élére, aki igyekezett a munkásosztály kormányzásba történő bevonásával megszilárdítani a hatalmát. Az ipar fejlesztése mellett jelentős tette volt továbbá az is, hogy - akkori felesége, Eva Peron közbenjárásának is köszönhetően-a nőkre is kiterjesztette e választójogot. Peron igen nagy népszerűségre tett szert az argentinok között, és 1951-ben újraválasztották. Második ciklusát azonban nem tölthette ki. 1955-ben egy ellene elkövetett gyilkossági kísérletet követően, a „Felszabadító Forradalom” elnevezésű csoport sikeres puccsot végrehajtva eltávolította az elnöki székből, Peron pedig Spanyolországba menekült. Az ország irányítását ekkor Pedro Arumburu vette át, aki Peron reformjainak legnagyobb részét eltörölte. Az 1956-ban kiírt választást Arturo Fondizini nyerte meg, aki igyekezett a Peron által kijelölt utat követni. 1966-ban ismét katonai diktatúra uralma alá került az ország, miután az Argentin Forradalom elnevezésű katonai csoportosulás Juan Carlos Ongania vezetésével eltávolította a hatalomból az 1963-ban megválasztott Arturo Illiát.

juan-peron-9438004-1-402.jpg

Juan Domingo Peron, (1895-1974) Két ízben is vezette Argentínát, első elnökségének egy puccs, a másodiknak a halála vetett véget. Az általa képviselt politikai irányzat saját elnevezést is kapott: peronizmus (Forrás: biogrpahy.com)

1973-ban Peront visszahívták Spanyolországból és ismét az ország elnökének választották, aki alelnökének pedig harmadik feleségét, Isabel Peront nevezte ki. Peron igyekezett leszámolni a puccsista csoportosulásokkal, azonban 1974 júliusában életét vesztette, helyét pedig Isabel vette át a kormányzat élén. Isabel igyekezett férje módszerei szerint irányítani az országot, azonban 1976. március 24-én ellene is sikeres puccsot hajtottak végre az argentin hadsereg egyik tábornokának, Jorge Rafael Videlának a vezetésével.

 

falklands_war_malvinas.jpg
Argentin katonák pózolnak a kamerának a sikeres offenzívát követően (Forrás: militaryimages.net)

Az Argentínában megszilárduló katonai diktatúra militáns hangulatban vezette az országot: háborús retorika, fegyverkezés és az erősödő nacionalizmus jellemezte ekkoriban az argentin politikát. Az ország Nagy-Britanniához fűződő viszonya 1982. március 19-én mérgesedett el teljesen, amikor argentin halászokból és tengerészgyalogosokból álló csoportosulás a szintén az Egyesült Királysághoz tartózó Déli-Georgia szigeten felvonták Argentína nemzeti lobogóját. Ezen lépésre válaszul a Brit Királyi Haditengerészet Stanleyből Dél-Georgiára vezényelte a HMS Endurance járőrhajót.

show-photo-icon.jpg
Leopoldo Fortunato Galtieri tábornok(1926-2003). Ő adta ki a parancsot a Falkland-szigetek argentin megszállására. Az angol győzelem a rezsimjének bukásához vezetett (Forrás: wikipedia.com)

 

Az invázió és a brit válaszlépések

 

Leopoldo Galtieri tábornok 1982. április 2-ra tűzte ki a szigetek megtámadásának időpontját. Az offenzívára jelentős csapatösszevonást hajtottak végre, több mint 10000 katona várta az indulási parancsot.  Az argentin haditerv szerint az első lépcső a Falkland-szigetek elfoglalását jelentette, amit másnap, második lépcsőben a Déli-Georgia és a Déli-Sandwich szigetek megszállása követett. A brit helyőrséget egy mindössze 80 fős tengerészgyalogos egység adta, ami a gyors, kevés áldozatot követelő győzelem reményével kecsegtetett Argentína számára. Mivel az Anyaország több, mint 13000 km-re helyezkedik el a Falkland-szigetektől, ezért az argentinok úgy vélték, hogy elég idejük lesz egy jól kiépített védelmi rendszer kialakítására, amíg a brit válaszcsapás megérkezik az Atlanti-óceán északi térségéből.

 

large_000000.jpg
Argentin katonák egy csoportja parancsra vár a Falkland-szigetek lerohanása után (Forrás: thebubble.com)

Április 2-án, a hajnali órákban 84 argentin kommandós az ARA Santísima Trinidad rombolóról indulva partra szálltak Kelet-Falklandon és elfoglalták a Moody Brooks brit laktanyát, amely ekkor üresen állt. A 450 fős argentin főerő ellenállás nélkül nyomult Stanley belvárosa felé, ahol rövid tűzharc után (a védők a brit kormányzóság épülete körül alakították ki állásaikat) a brit csapatok megadták magukat. Gyakorlatilag a Falkland-szigetek 9 óra 30 percre az argentinok kezére került. Az argentin veszteség 1 halott és három sebesült volt, még a britek emberveszteség nélkül adták meg magukat a túlerőnek.

Másnap újabb argentin csapatok érkeztek a térségbe és partra szálltak Déli-Georgián és Déli-Sandwichen. Az itt állomásozó brit katonák már felkészülten várták a támadókat, és rövid, de intenzív tűzharcban egy fő sebesült ellenében három halott és kilenc sebesült veszteséget okoztak a támadást végrehajtó argentinoknak, majd megadták magukat.

 A világot és Nagy-Britanniát meglepte az agresszió, a támadás hírére az Egyesült Királyság külügyminisztere Lord Carrington lemondott hivatalából. Margaret Thatcher brit miniszterelnök összehívta a háborús kabinetet, ahol az azonnali válaszcsapás mellett döntöttek.

 A kabinet Királyi Haditengerészet (Royal Navy) tisztjét, Sir John Forster Woodward admirálist jelölte ki az válaszcsapást mérő különítmény parancsnokának. Az altábornagy egy igen jelentős haditengerészeti egységet vonultathatott fel a szigetek visszafoglalására. A flotta magját két repülőgép-hordozó, a HMS Hermes és a könnyű hordozó HMS Invincible alkotta, fedélzetükön összesen 28 Sea Harrier vadászbombázóval és 32 Sea King harci helikopterrel.  A kötelekébe tartozott még 8 romboló, 15 fregatt, 5 atom- és egy hagyományos tengeralattjáró. Az összevont brit haderő majd 30000 embert számlált. A repülőgép-hordozók április 5-én futottak ki Portsmouth kikötőjéből, a kísérő hajók nagy része az út további szakaszán csatlakozott a főerőhöz.

sandy-rex.jpg
Sir John Forster Woodward admirális (1932-2013) a szigetek visszafoglalására küldött brit különítmény parancsnoka. Miután visszatért egységével Londonba, katonai győzelmi parádéval fogadták. (Forrás: independent.co.uk)

Mind az USA (ekkor Ronald Reagennel az elnöki székben), mind pedig az európai nagyhatalmak támogatták a britek válaszlépését. Érdekesség, hogy bár a latin-amerikai országok nagy része szimpatizált az argentin támadással, Chile az invázió hírére mozgósította csapatait, és az Argentínával közös határra sorakoztatta fel őket, tartva egy esetleges argentin támadástól. A chilei mozgósítás hírére Galtieri tábornok kénytelen volt a legjobban felszerelt csapatait saját földön tartani, így a brit ellentámadás visszaverésére nem rendelkezett megfelelő tartalékokkal. Az argentinok reménykedtek abban, hogy az USA semleges marad a konfliktusban, azonban az USA maximális támogatásáról biztosította NATO-béli szövetségesét, levegő-levegő rakétákat, kommunikációs eszközöket, kerozint és lőszer utánpótlást szállítva a briteknek.   

Források:

www.wikipedia.com

www.history.com

www.iwm.org.uk

www.britannica.com

A bejegyzés trackback címe:

https://xxszazadkonfliktusai.blog.hu/api/trackback/id/tr115471276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flandry 2020.02.14. 08:52:49

Ha Woodward tengerész akkor nyílván tengernagy és nem tábornok, vagy? Pontosabban ellentengernagy...

pernahajder Campbell 2020.02.14. 09:18:27

Egy tengerész, aki altábornagy. Bravó.

Mothman_92 2020.02.14. 09:19:51

Bocs, benéztem, javítom admirálisra.

Fényhozó Kerub 2020.02.14. 10:13:45

Kár, hogy a szerző nem szentelt néhány sort a visszafoglalás körülményei kapcsán. Ahol azon argentin katonák, akik saját földjükön is jeleskedtek a civilek sanyargatásában a diktatúra idején, miként futottak el "bátran" a megérkező britek elől.....beszédes, hogy néhány száz brit gurkha harcos foglyul ejtett kb 2000 argentin vitézt.

Mothman_92 2020.02.14. 10:18:32

@Fényhozó Kerub: két részére terveztem a cikket, a következőben fogom taglalni a szigetek visszafoglalását!

gigabursch 2020.02.14. 10:43:54

Az isten háta mögött, egy stratégiai szerepét rég elvesztett földdarabért ilyen hülye harcot végrehajtani...
Nonszensz.
Jobban jártak volna mind a ketten egy jó gazdasági megállapodással.

Szalay Miklós 2020.02.14. 11:44:53

Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért:

egyvilag.hu/temakep/077.shtml

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 11:46:05

@Flandry:

A gyógyszerészi képzetfségű hadiflottatiszt neve pedig antipatikus.

Panelmedve 2020.02.14. 12:09:25

A háború egyetlen nagy szárazföldi csatája Goose Greennél (1982 május 28-29), ahol 17 brit és 50 argentin katona vesztette életét. Az angol győzelem után következett egy két hetes időszak, amikor a britek Stanley környékét és magát a főváros ostromolták. Végül 1982 június 14-én az argentin csapatok parancsnoka, Mario Menendez tábornok 10 ezer katonájával együtt letette a fegyvert. Az alig két és fél hónapig tartó "kis háborúban" 649 argentin és 258 brit katona esett el.

kocsmagomba 2020.02.14. 12:11:49

@gigabursch: Nem a nevezett szigetek birtoklása a cél, hanem az Antarktisz! Argentína és az Egyesült Királyság el nem ismert területi igénye ugyanarra a föld (jég) darabra vonatkozik, jelentős átfedéssel. Az Antarktisz egyezmény ugyan tiltja ezeket a területi igényeket, egyelőre. A Falkland és a másik két sziget birtoklása nélkül a királyság területi igénye nehezen tartható fenn. Ennek történeti okai vannak. És igen, itt az olvadás, fog ez az egyezmény még változni... sajnos.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.02.14. 12:22:56

@Mothman_92: Mi a péklapát az "HMS Endurance cirkáló"?
Akkor 0 db angol cirkáló volt hadrendben. A cruiser nem csak cirkálót jelent.
Erről a hajóról van szó.

Mothman_92 2020.02.14. 12:26:45

@molnibalage: Átjavítom járőrhajóra, úgy rendben lesz?

Flandry 2020.02.14. 12:34:52

@MAXVAL bircaman közíró: igen valóban :-) , de röhögni fogsz van olyan szervezet ahol van tengerész patikus, a németeknél pl:
de.wikipedia.org/wiki/Flottenapotheker

-off-

Fikalnyik Eugén 2020.02.14. 13:07:23

"Mind az USA (ekkor Ronald Reagennel az elnöki székben), mind pedig az európai nagyhatalmak támogatták a britek válaszlépését. "

Ez így ebben a formában nem teljesen igaz.
Mert pl pont pár éve bukott ki, hogy a franciák katonai segítséget adtak az argentínoknak, a vezérkar sem szerette az angolokat (mit is lehet bennük szeretni) Miterrand meg perszer előadta az angolimádó bájgúnárt, de a katonai cégeknek létfontosságú volt a dél-amerikai piac, nem beszélve az élesben kipróbálható fegyverekről. Egy évvel a sikertelen frankóista puccskisérlet után a spanyol jobbos kormány érthető okokból (no meg Gibraltár miatt is) inkább argentínbarát volt, de gondolom az angolundor 1588-ban kezdődött :) Igaz ez másfél évtizedes balos uralmat és NATO tagságot hozott nekik. Bár nem európai - de pl Izrael is támogatta az argentínokat titokban, igaz ők Dél-Afrikától Pakisztánig megtalálják a haverjaikat.
Na és az USA a legjobb, akik a dél-amerikai komcsi hatalomátvételek miatti állandó parában (épp hogy pár évvel a nicaraguai sandinista hatalomátvétel után vagyunk) fosnak, hogy balos diktatúra jön a huntás haverjaik helyett itt is, kezdetben műholdas adatokkal látják el az argentinokat a brit flotta mozgásáról.
Szóval ezt a témakört részletesen is lehetne a második részben taglalni, szerintem érdekesebb, mint a két hónapos ide lövök oda lövök.

Mothman_92 2020.02.14. 13:13:21

@Fikalnyik Eugén: Köszönöm a tippet! Ezt a részt azt hiszem pont a Britannica oldalán olvastam és onnan emeltem át. Reagen és Thatcher alapvetően jó viszonyt ápoltak egymással, ennek tudatában érdekes, amiket írtál az USA-ról. Megfogadom a tanácsod, és megpróbálok jobban utánakeresni a dolgoknak és ha nem is a második részben, de egy külön cikkben foglalkozhatok vele:)!

tökmind1niknév 2020.02.14. 13:37:10

@gigabursch: cikkben is benne van: szénhidrogén.. meg persze halászat, egyéb nyersanyag stb.
Északi sarkon még földdarab sincs, mégis nagy a nyomulás

Fikalnyik Eugén 2020.02.14. 13:56:48

@Mothman_92:
"Reagen és Thatcher alapvetően jó viszonyt ápoltak"
Az lehet, de Reagan csak az USA elnöke volt, nem a CIA-é ;)
Viccet félretéve egy hónapig hivatalosan közvetítőként működtek, ami inkább volt szimatolás, mint pártatlan békekeresés. Gondolj csak bele, pár évvel a teheráni nagykövetség túszdrámája után az ősellenség Iránnak fegyvert adnak el, hogy legyen miből támogatni a kontrákat Nicaraguában. Mit számítanak a politikában a közös gyökerek meg a szövetségesi kitartás, amikor a saját népüket is leköpik?
De legjobb a keleti blokk reakciója. Adott ugye a jobbos diktatúra, ami levadássza a a helyi elvtársainkat, de a britek meg mégiscsak katonai ellenségeink, imperialista nagyhatalom, kizsákmányló neoliberális gazdaságpolitikát folytató kormánnyal, meg mégiscsak közelebb vannak hozzánk, hát a Szovjetunó meg Kína tartózkodik az ENSZ-ben, amikor el kéne ítélni az argentinokat...

Fikalnyik Eugén 2020.02.14. 14:18:04

(Bocsánat helyesbíteném magam. Jól emlékeztem, hogy műholdas téma, de a lényeg, hogy kezdetben azt mondták az amerikaiak az angoloknak, hogy nem tudnak adni nekik adatokat, mert nincs felderítő műholdjuk a térségben, és időbe telik átvezényelni, ami nyilvánvaló hazugság volt, kivártak.
forrás: margaretthatcher.org)

2020.02.14. 14:48:17

Kedves Mothman, ha a visszafoglalásról írsz, erről se feledkezz meg: en.wikipedia.org/wiki/Operation_Black_Buck

Urancityhero 2020.02.14. 14:54:39

@Fikalnyik Eugén: Olaszország kifejezetten támogatta az argentinokat és Írország is!

gigabursch 2020.02.14. 15:01:42

@tökmind1niknév:
A CH, amit később fedeztek fel, és egyelőre lövésük sincs, hogy hogyan emeljék ki. OTT.

2020.02.14. 15:05:29

Az Északi-Sarkon az a lényeg, ami a tenger alatt van és azok a hajózási útvonalak, amik a jég helyén nyílnak. Katonai jelentősége is van, ha nem csak nyugat-kelet irányban nézel a térképre.

gigabursch 2020.02.14. 15:06:15

@kocsmagomba:
Erre nem gondoltam. Köszi.

dr. Trebitsch 2020.02.14. 15:10:02

Szerintem az argentinoknak abban a pillanatban világossá vált, hogy veszítettek, amikor megindult a brit flotta feléjük. Valószínűleg arra számítottak, hogy a britek lenyelik a békát, és lemondanak a szigetekről. Az akkori gyarmatosítók elleni világhangulat alapján számíthattak erre. Ha sikerül nagyobb kárt okozni az angoloknak, nem biztos, hogy nekik jó lett volna a végén. Nem tudták, hol van az angolok négy atomfegyverekkel felszerelt polaris tengeralattjárója, mit fognak tenni az Ascension szigetén állomásozó atombombákat is hordozó Vulcan bombázók. Nem hiszem, hogy ha akár elsüllyesztik az egész ottani angol flottát, az angolok nyálasan megrettenve visszavonultak volna. És az atomtámadástól csak nemzetközi egyezmények védték volna őket... azért ez eléggé gyenge védelem.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.02.14. 15:15:25

Argentína négy évvel később méltó módon vágott vissza, amikor Diego Maradona "Isten kezével" az angol kapuba ütötte a labdát, a vak spori pedig megadta a gólt. Utána jött a megalázó félpályás szóló és a britek már utazhattak is haza. Argentína pedig megnyerte a vébét... :)

Weißkopf 2020.02.14. 15:56:07

Látszik, hogy a szerző főleg angol (nyelvű) forrásokból dolgozott, ott ugyanis ismeretlen az ékezett magánhangzó. Nem így a spanyol nyelvben. A idézett nevek többsége helyesen:
Peron --> Perón
Pedro Arumburu --> Pedro Eugenio Aramburu
Ongania --> Onganía
Fondizini --> Frondizi

padlogaz 2020.02.14. 21:07:54

és részben chile akkori támogatását hálálták meg a britek a 90-es évek végén, amikor egy spanyol vizsgálóbíró (talán valami baltazar, de nem emlékszem rá pontosabban) letartóztatási parancsot adott ki az akkor angliában tartozkodó pinochet ellen, amit végre is hajtottak, de a britek addig húzták az időt a kért kiadatással, amíg nem találtak valami jogi lehetőséget, hogy szabadon hazaengedjék chilébe. ha jól emlékszem a brit politikai vezetés igen jó körülmények között tartotta "őrizetben", rendszeresen látogatták, és megengedték, hogy a chilei légierő egyik gépe is ott várakozzék a hazaszállítására...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.02.14. 21:48:19

@dr. Trebitsch:

youtu.be/z4VvED3m3b8

A videó legjobb része:
6:50.
"Az argentinok lényegében belerúgtak a brit bulldogba, majd annak hátat fordítva úgy gondolták, hogy ezek után minden rendben lesz."

Lehet, hogy fogatlan volt már a brit oroszlán, de ha annak 200 éves történelmét megnézték volna, egész egyszerűen felfoghatatlan, hogy ezt hogyan gondolták. Főleg úgy, hogy a argi. politikai vezetés az egész csörtét a belpolitikai gondok elfedésére akarta használni. Na, az sem merült fel bennük, hogy akkor az angol vezetés egy győztes háború esetén pont így profitálhat? Ahogy pont meg is történt.

40 évvel később még mindenki a guachokon pislog, hogy a messze erőn felül teljesítő pilótákat hogyan küldte lényegében halálba a balfasz politikai vezetés és szart bele az egészbe lényegében. Európai fejjel képtelen vagyok megérteni a laza dél-amerikai mentalitást.

Muhammad Balfas 2020.02.14. 23:25:41

@Frady Endre: És megdőlt a Lineker szabály is.. A végén nem mindig a németek nyernek, csak többnyire..:)

Muhammad Balfas 2020.02.14. 23:39:15

@molnibalage: " Főleg úgy, hogy a argi. politikai vezetés az egész csörtét a belpolitikai gondok elfedésére akarta használni."

Mondjuk Thatchernek sem jött rosszul..Az ő belpolitikai helyzete is elég balhés volt..Megválasztása után hozzáfogott a jóléti állam leépítéséhez: megnyirbálta a szociális kiadásokat, privatizálta az elkényelmesedett állami vállalatokat..Szóval egy kis figyelemelterelés neki is jól jött..

gigabursch 2020.02.15. 10:35:05

@Frady Endre:
Igen, mehettek haza a britek, de külön játszott Wales, Anglia, Skócia és talán még az írek...
Szóval az isteni Diego Armando az angolokat vette palira...

backbencher 2020.02.15. 12:42:40

@Mothman_92:
@molnibalage:

Elismeresem, nem rossz cikk, de sajnos tobb dolgot is a szerzo tevesen irt, ill. korabbi posztokban irt teves es hianyos infokon alapulo dolgokat ismetel meg.

Nezzuk ezeket sorban.

1. Argentina felkeszulese a haborura (1981.12.11-1982.04.01.)
1.1 Belso puccs
Az arg. junta (hds., flotta, legiero vezetoje) addigi elnoket (amit mindig a szarazfoldi hds. adott), Jorge L. Violat uj, az addiginal aggresszivabb Leopoldo F. Galtieri valtotta (1981.12.11.).
1.2 "Uj" arg. kat. vezetok
Ezzel egyidoben a szk. kat. erovel valo visszaszerzeset korabban is nyiltan hangoztato Jorge Anaya lett a haditeng. vezetoje, a legieroe (FAA) pedig a vele azonos allasponton levo Basilio Lami Dozo (1981.12.11-22.).
1.3 Az addigi titkos fegyverbeszerzesi program (Operacion Goliat 1976-1986) kereteben fegyverzet- es potalkatresz beszerzesek felgyorsitasa Franciao-bol (Martha), Izraelbol (Isrex Argentina), D-Afrikabol (Armscor).
1.4 Dipl. targyalasok megszakitasa, ill. figyelemelterelo dipl. idohuzas UK fele
Arg. megszakitotta a UK-vel a Falkland-szk-rol (Falklands) 1977 ota folytatott ketoldalu targyalasokat (1981.12.15.). Ezeket ujrakezdtek New York-ban (1982.02.26.), de ismet megszakadtak (1982.03.01.), ezuttal vegleg.
1.5 Jorge Anaya ES Galtieri utasitasara megkezdtek a Falkland-szk. (Falklands) invaziojara szolo hadm. kidolgozasat (Operacion Azul - Azur hadm. - 1981.12.15.-1982.02.15.)

2. Az argentin invazios hadmuveleti terv
Az Azul 4 fo alapvetesre tamaszkodott, de ezekbol CSAK 1 (2.4) allt meg felig):
2.1 USA a konfliktusban nem UK-t, hanem Argentinat fogja tamogatni.
2.2 UK - nemi ketoldalu es ENSZ-beli dipl. csorte es fenyegetozes utan - bele fog nyugodni a Falklands elvesztesebe. De ennek elofeltetele volt az 1.1 is.
2.3 UK nem fog tudni erdemben es idoben megfelelo kat. ellenlepeseket tenni.
Arg. ezt tesztelte eloszor "kicsiben", amikor egy 50 fos arg. "kutatocsapat" partraszallt Thulen (South Sandwich) es kat. bazist allitott (Operacion Sol, 1976). UK erre reagalt (Operation Journeyman, 1977), es egy 5 hajobol allo kotelekkel meghiusitotta az arg-oknak tovabbi erosites kuldeset, es blokad ala vette a teruletet, es az arg-k elvonultak.
De ezt a koteleket UK a Falkland-szk-et erinto atfogo haderocsokkentesi felulvizsgalatai (1977, 1981) alapjan 1981-ben visszavontak, es a RN helyi vedelmet biztosito koteleke 1981-ben csak 1 db jegtoro jarorhajora (HMS Endurance) csokkent. Ez adta a rendszeres hajojaratot a ket lakott szigetcsoport (Falklands, South Georgia) kozott.
2.4 A hadm-t a D-i felteken levo evszakokhoz (majus-junius ott az E-i felteken nov-dec-nek felel meg) igazodva ugy idozitettek, hogy az invazio eredeti kezdonapja 1982.05.15. volt, ami utan UK-nek minimalis eselye lett volna a majus vegetol aug-ig tartoi D-i tengeri viharok miatt kat. erovel visszafoglalni a szk-et.

3. Az invazio foprobaja, es elorehozasa (1982.03.18-04.01.)
3.1 Azul - Rosario
Arg. a 2.1-2.4-ben irtak alapjan az Azul-t egy gyors, "szimbolikus" invazionak terveztek, ami utan egy kisletszamu helyorseget hagytak csak volna hatra, es ami dontoen a hds. es a haditeng. eroire tamaszkodott. A legierot csak 1982.01.15-tol vontak be a tervezesbe, ezutan lett a hadm. uj neve Rosario (Rozsafuzer).
3.2 Az invazio "foprobaja" (Operacion Alpha)
Egy 50 fos (bontomunkasoknak alcazott spec ops) arg. egyseg a Buen Suceso-rol partraszallt Leith-nel (South Georgia), a Christian Salvesen Ltd. (skot ceg) es Constantino Davidoff (arg. uzletember) kozotti megall. (1978.11.30.) egy elhagyott balnafeldolg. uzem bontasanak urugyen (1982.03.18-19.).
UK valaszul dipl. tiltakozott Arg-nal, amire a Buen Suceso a "bontomunkasok" egy reszet elszallitotta (1982.03.22.). DE a Leith-nel levo brit sarki kutatok kiszurtak, hogy maradt meg jonehany arg. "munkas", es radion jeleztek Port Stanley-nek, akik Londonnak, es UK ezutan dontott ugy, hogy az OSSZES arg-t elszallitja South Georgia-rol, ezert odakuldte a Falklands-i szazad ereju brit erokbol egy kb. 25 fos egyseget a HMS Endurance-en (1982.03.25.).
3.3 Az arg junta a 3.2 lebukasa miatt dontott ugy, hogy elorehozza az invaziot 1982.04.01-02-re (1982.03.25.).

4. UK valaszkent a 3.2-re EGYBOL REAGALT es elkezdte egy csapasmero ero osszeallitasat (1982.03.25.).

Bovebbet ha a posztiro ir majd 2. reszt is, ahogy fentebb igerte.

C. Linkek:
1. en.wikipedia.org/wiki/Events_leading_to_the_Falklands_War
2. www.argentina.gob.ar/ejercito/malvinas/operacionrosario
3. www.telegraph.co.uk/news/2016/08/23/israel-sold-weapons-to-argentina-at-height-of-falklands-war-reve/
4. www.operacionisrael.com.ar/wp-content/uploads/2011/05/la-ruta-secreta-de-las-amras-la-nacion-operacion-israel-04-17-2011.pdf
5. en.mercopress.com/2011/04/19/falklands-war-book-reveals-israel-s-arms-and-equipment-support-for-argentina
6. en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_South_Georgia

backbencher 2020.02.15. 19:50:49

@Mothman_92:
@molnibalage:

Kiegeszites a fenti 2020.02.15. 12:42:40-es kommentemhez (Komment).

A. Invazio kozvetlen elozmenyei (Komment 3. pont)

1. A Komment 3.2 pontban irt Operacion Alpha-t a tervezesben resztvevo tabornokok eloszor elvetettek (1982.03.11.), annak kockazata miatt hogy az arg. spec ops egyseget (Buzo Tactico) UK gyorsan felfedezi, ami igy is tortent vegul. De Jorge Anaya a tervezo tabornoki csapatot megkerulve megis EGYEDUL HAGYTA JOVA (1982.03.15.) azt, nem szamolva azzal, hogy ez az egesz invazios utemtervet veszelyezteti.

2. Az invazio tervezett idopontja tobbszor is modosult 1981.12.15-1982.03.25. kozott. Eloszor 1982.05.15. volt, majd a Komment 3.1-ben irtak utan 1982.04.15., vegul pedig a Komment 3.2-ben irt Operacion Alpha lebukasa utan 1982.04.01-02-re elorehoztak.
Ezzel Arg. kapasbol felig elvesztette a hadm-nel alapulvett elonyok kozul az utolsot (Komment 2.4) is, es innentol folyamatos rogtonzesre kenyszerult.

3. Az Azul /Rosario nem szamolt azzal, hogy UK kepes 7(!) napon belul egy megfelelo meretu es ereju csapasmero erot (Task Force 317) osszeallitani, es azt 14 (!) nap alatt tobb mint 6,700 tengeri merfoldon (12,408 km) at a Falklands-ra kuldeni.

B. Temahoz kapcsolodo ajanlott filmek / reszletek:
A tervezett 2. reszhez igen jo kiindulasi alapot adnak az alabbi filmek / reszletek.

1. 1982 The Falklands War The Untold Story (GB, 1987)
Ez a UK es az arg. oldalt, ill. a modern haboru durva oldalat is reszletesen bemutato dokumentumfilm (103 min.), amit ezert eloszor UK-ben nem engedtek leadni (csak 1990 utan). Mo-n nem adtak le.

Link: www.youtube.com/watch?v=0JmDYSZb_Jo

2. A valodi dipl. hatteret realisan bemutato film: The Falklands Play (GB, 2002). Mo-n nem adtak le.

Link: www.youtube.com/watch?v=uwGV9ht1oyQ

3. A kozismert "nepszerubb" film:
The Iron Lady (Vaslady, US-GB 2011).
A teljes filmbol a Falklands War resz (Linkbol az 1:08:50-1:18:27 kozotti resz).

Link: www.youtube.com/watch?v=Wg6yb-gVczU

4. Falklands 1982 Parts 1-3
Ez a harcokat realisan bemutato rovidebb, 3 x 10-14 min. osszeallitas vegig eredeti filmfelvetelekkel.

Link: www.youtube.com/watch?v=Rn51K4yCppg

5. The Falklands War - The Land Battle Parts 1-3
Ez a harcokat bemutato hosszabb, 3 x 45-55 min. osszeallitas vegig eredeti filmfelvetelekkel, es harcokban resztvett katonak akkori visszaemlekezeseivel.

Link: www.youtube.com/watch?v=shJLud0yz2k

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.02.17. 09:30:03

@Muhammad Balfas: Ha megnézed Európát, úgy tűnhet, mintha a németek mindkét világháborút megnyerték volna. :)
@gigabursch: Utánanéztem és jelentem, hogy az angolokon kívül az észak-írek és a skótok is szerepeltek, de ők már a csoportmeccsek után búcsúztak. Akárcsak mi. Régi szép idők... :)

Mothman_92 2020.02.17. 21:15:18

@Jani22: Kedves Jani22! Mivel dolgozom, emelett egy főiskolai szakképzést is végzek, és a Feleségem is mily meglepő de elvárja, hogy foglalkozzak vele, ezért nincs túl sok időm a bloggal foglalkozni. Amennyiben a nap mind a 24 óráját itthon tölteném, garantálom, hogy hosszabb és érdekesebb cikkek születnének mivel lenne időm többet utána olvasni a témának. Bocsánat a cikk rövidségéért és mert nem tudja a tudásszomjadat messzemenőkig kielégíteni, amennyiben nem tetszik, nem kell ideböfögni. Az építő jellegű kritikát szívesen fogadom, de a rövid! sz*r meg hasonló hangvételű kommenteket nem igazán tudom feldolgozni. Maradok tisztelettel.

Mothman_92 2020.02.17. 21:16:55

Bocs az elírásokért de telefonról pötyögtem.

Jani22 2020.02.17. 21:52:26

Értem én, értem, hogy vannak problémáid. Hidd el, hogy mások is elvégezték a legalább főiskolai tanulmányokat, köztük én is.

Remélem haladtok a tanulmányokban, mert néha olyan meglepő dolgokat kell kivédeni az oktatókkal szemben, hogy OOOOHHH.
Mindenképpen sikeres éveket kívánok Nektek! :)

Nem az én tudásszomjamról van szó, hanem - hidd el és nem bántásügyileg írtam! - , csak szembesülni kell a tényekkel. :)

Mint molnibalage olvtárs is írta, van a htka.hu fórum oldalán is van nagyon sok minden.

Most olvasom, hogy a hozzászólók segítenek. :)
Sok sikert! :)

Mothman_92 2020.02.17. 21:57:50

@Jani22: köszönöm szépen a jó kívánságot, ne haragudj. Igyekszem megfelelni mindenkinek én is, bár tudom hogy ez úgy sem lehetséges :) Geológusként diplomáztam most programtervező sulit végzek, mert geológusként nem lehet elhelyezkedni, a hadtörténeti dolgokban abszolút lelkes amatőr vagyok.
süti beállítások módosítása